Blodgivning

Plasmagivning

2012-02-23 14:22 #0 av: SpotifyEmma

Här ska ni få läsa om en annan sorts blodgivning som kallas plasmagivning. På vissa blodcentraler finns möjligheten att donera både blod och plasma, dock har flertalet slutat med plasmagivning då det går att utvinna vid vanlig blodgivning

Som plasmagivare ska bör du ha lämnat blod tidigare. Kompetenta blodkärl är ett måste. Det är viktigt att dricka mycket vätska både före och efter givningen då vätskeförlusten är betydligt större här. Du bör även vara fullt frisk.

Ett sterilt separationssystem används vid plasmagivning, då blodkroppar och plasma skiljs åt.  Detta medför att du får tillbaka dina röda blodkroppar och inte förlorar något järn. På grund av det här är det möjligt att donera plasma två gånger per månad. En plasmagivning tar cirka 40 minuter och drygt en halv liter plasma doneras.  Du bestämmer själv hur ofta och när du vill lämna plasma, men det måste gå minst 14 dagar mellan tillfällena.

Efter donationen kan du välja mellan att få 75 kronor som ersättning, en värdecheck, välja bland varor eller så kan du skänka pengarna till välgörande ändamål.

Plasman används sedan exempelvis vid stora blödningar och svåra brännskador. Det kan även användas till plasmabyten vid speciella sjukdomsdiagnoser. Blodplasma används även vid tillverkning av vissa läkemedel.

Vill ni läsa mer om plasmagivning kan ni kolla bland våra länkar.

 

Tack för lån av bild från http://www.blodbanken-oslo.no

 

Vänliga hälsningar Emma

Sajtvärd på Blodgivning iFokus

Anmäl
2012-03-06 12:13 #1 av: Marving

Ersättningen varierar ju mellan blodcentraler. Där jag lämnar får man två värdecheckar á 50 kr, eller 4 trisslotter. Kan inte välja varor eller skänka pengarna till välgörande ändamål.

Anmäl
2012-03-06 13:26 #2 av: AnnaLundin

Min blodcentral slutade samla plasma för ganska många år sedan. Rynkar på näsan

Sen var det intressant med de önskade kriterierna, för de har aldrig sagt något sådant till mig trots att jag är kvinna med blodgrupp 0+...

(nu är jag dock inte "fullt frisk" längre, så jag får inte lämna ändå)

Anmäl
2012-03-06 13:30 #3 av: Marving

#2 Jag har inte heller fått några kommentarer om blodgrupp, men jag har B så det kanske inte fanns någon anledning att kommentera det. Dessutom är jag kvinna, inga kommentarer på det heller.

SpotifyEmma, var har du hämtat informationen? Jag känner inte igen att den finns på geblod.nu, även om jag förstås inte kan den sidan utan och innan.

Anmäl
2012-03-06 21:48 #4 av: SpotifyEmma

#3 Lite har hämtas från geblods hemsida, har även fått en del olika broschyrer från min lokala blodcentral. Tror att det kan vara regler för nya plasmagivare att de ska vara män, men jag vet inte kan ju kanske varieraGlad

Vänliga hälsningar Emma

Sajtvärd på Blodgivning iFokus

Anmäl
2012-03-06 22:13 #5 av: Marving

Jag är alldeles nybliven plasmagivare ;-) Men det kanske skiljer sig i olika landsting. Du tänker inte på trombocytgivare då? Där har jag hört att män ofta passar bättre än kvinnor.

Anmäl
2012-03-08 12:17 #6 av: SpotifyEmma

#5 Nej i broschyrerna om plasmagivning från min blodcentral står det som sagt så, men nu vet vi att det är väldigt varierande i olika länGlad

Vänliga hälsningar Emma

Sajtvärd på Blodgivning iFokus

Anmäl
2012-03-10 07:28 #7 av: Gottfridsson

TS     Har du något tryckår på broschyrerna? Vad jag vet så ska kraven för om man får lämna, vara samma över hela landet. En orsak till det är att sjukhusen måste kunna hämta från vilken blodcentral som helst, ifall den närmaste blodcentralen inte har det dom behöver.

Kanske har jag missat någon sida med mer krav, för det enda jag hittar på geblods centrala hemsida, om krav för att bli plasmagivare är "För att bli plasmagivare är det bra om du tidigare lämnat blod. Du måste ha blodkärl som är lätta att sticka i. Kraven är desamma som för att bli blodgivare."

http://geblod.nu/fakta/plasmagivning/

 

Ammi

 

Anmäl
2012-03-10 15:15 #8 av: SpotifyEmma

#7 Tyvärr inte. Fick den när jag var och intervjuade en kvinna på Universitetssjukhuset i Linköping, men som jag förstår det så verkar det inte vara många som känner igen denna regel så jag tar därför bort det från artikeln.

Vänliga hälsningar Emma

Sajtvärd på Blodgivning iFokus

Anmäl
2012-03-11 13:37 #9 av: Gottfridsson

#8 Skulle gissa att hon blandat ihop det med något, vilket är lätt gjort. För det verkar inte logiskt att endast män skulle få lämna plasma, eftersom sjukvården utvinner plasma ur en del av det blod vi (män och kvinnor) lämnar till Blodcentralen.

Tycker du har många bra artiklar här inne, även denna Glad

Anmäl
2012-03-11 14:28 #10 av: SpotifyEmma

#9 Precis. Kollade upp kvinnan som skrivit broshyren och hon jobbar inte ens inom detta ämne verkar det som? Jag valde iaf att ta bort en del info som tagits från denna broshyr. Borde kanske kollat mina källor lite bättre, men trodde jag kunde lita på dem då de kom från sjukhuset själv. Ber om ursäkt för detta missöde.

Tack så mycket Gottfridsson!Glad

Vänliga hälsningar Emma

Sajtvärd på Blodgivning iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.