Blodgivning

Allmän fakta om blodet

2012-06-10 22:21 #0 av: Carlo

Visste du att en vuxen människa har mellan 4-6 liter blod? Och att det finns minst 250'000 aktiva blodgivare i Sverige?

Hur mycket blod du har i kroppen beror helt enkelt på din kroppsstorlek. Blodkropparna bildas i benmärgen, det bildas mer än 2 miljoner röda blodkroppar varje SEKUND! I en liter blod finns det 4-5 biljoner röda blodkroppar & nästan en fjärdedel av kroppens celler är blodkroppar.

 

Nu ska vi gå igenom de olika blodkroppar som vi har i våran kropp.

 

Blodet är en flytande vävnad eftersom blodkropparna rör sig fritt och de är alltså inte ihopfogade som andra kroppsvävnader är. I våran kropp finns det tre olika blodkroppar- ALLA har olika uppgifter. De tre olika blodkropparna heter röda blodkroppar, vita blodkroppar & blodplättar.

De röda blodkropparna transporterar syre & koldioxid med hjälp av hemoglobinet, själv brukar jag kalla dem för "transportörerna" Skrattande Själva bildningen av de röda blodkropparna styrs av erytropoietin-hormonet som utsöndras från njurarna. När det finns för lite syre i blodet känner njurarna av det och producerar med av hormonet- då bildas fler blodceller vilket gör att mer syre transporteras. En röd blodkropp lever i ungefär 4 månader.

 

De vita blodkropparna försvarar kroppen mot infektioner, dessa är kroppens "poliser" Skrattande Det finns flera olika vita blodkroppar. Man brukar skilja mellan granulocyter, lymfocyter och monocyter.

Granulocyterna försvarar kroppen mot bakterier genom att "äta" upp dem. Granulocyterna lever i några dagar.

Lymfocyterna angriper infekterade celler och onormala celler, lymfocyterna bildar även antikroppar. En del lymfocyter finns i kroppen hela livet.

Monocyterna är störst av de vita blodkropparna, det finns ungefär en halv miljard monocyter per liter blod. Monocyterna finns i blodet i ett dygn, efter ett dygn vandrar de ut i vävnaderna och förvandlas till makrofager (storätare). Monocyterna fungerar som en städpatrull då de tar hand om döda vävnader.

Blodplättarna (Trombocyterna) är kroppens "akutsjukvårdare", deras huvuduppgift är att hjälpa till med kroppens koagulering ("Blodstelning). Blodplättarna lever i några dagar. I kroppen finns det 150-400 miljarder blodplättar per liter blod.

 

Källa: 1177.se

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl
2012-06-11 21:20 #1 av: MissInAction

Helt otroligt att allt är så komplicerat och fungerar (förhoppningsvis) så bra på cellnivå - vilken tur vi har! Skrattande


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-06-12 00:19 #2 av: Carlo

#1 Ja visst! Kroppen är ju i princip helt perfekt Skrattande

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.