Blodgivning

Blodgivning hos hundar

2013-11-17 12:15 #0 av: seba

Det är inte bara vi människor som behöver blod när vi skador oss eller blir sjuka. Även hunden behöver blod emellanåt och det finns faktiskt kliniker där även våra hundar kan ge blod.

Vem kan bli blodgivare?

För att bli blodgivarhund ska hunden vara mellan 1-8 år gammal, fullt frisk och inte äta några mediciner. Den ska vara grundvaccinerad, väga över 27 kilo, inte vara importerad och hålla sig inom Sveriges gränser på grund av risken för infektionssjukdomar. Hunden får inte heller ha varit dräktig, eller vara planerad att ta valpar i framtiden. Det är bl.a. pga att tiken kan bilda antikroppar mot valparnas blod.  Hundar som själva fått en blodtransfusion får inte ge blod.

Innan hunden ger blod för första gången har den, precis som vi människor, varit på ett besök hos klinik för att fastställa att den är frisk.


Hur går blodgivningen till?

Inför varje blodgivning undersöks hunden av veterinär, man analyserar röda blodvärden och testar blodet med avseende på anaplasma phagocytophilum (en fästingburen bakterie som kan smitta via transfusion).

Som hos oss människor tar blodgivningen ca 5-10 minuter. Mängden blod som tappas är 450 ml, och blodet tappas via halsvenen. Efter utförd blodgivning stannar hunden kvar ett tag för att se så att allt är bra, hunden får ofta en hel del godis och beröm. Dagarna efter blodgivning rekommenderas vanlig motion men inga större kraftansträngningar.  

Hundar får ge blod upp till 4 gånger per år.


Vad används blodet till?

Efter blodgivningen delas blodet upp i plasma och röda blodkroppar.

Röda blodkroppar förvaras i kylskåp i 4 veckor, plasma fryses ner och kan sparas i upp till 4 år.

De röda blodkropparna används vid behandling av blodbrist, samt ofta i samband med operationer.

Plasman används exempelvis vid brännskador, parvovirusinfektioner (se http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Hund/Infektionssjukdomar/Parvovirus/ för information om viruset) och ibland även förgiftningar.


Olika blodgrupper

Som hos människor finns det olika blodgrupper. Idag finns det ca 13 kända grupper, där den viktigaste är DEA 1.1. Majoriteten av våra hundar tillhör den och dessa benämns som positiva. 

Hundar som inte tillhör den gruppen är ovanliga, det är dessa som benämns som negativa och är "universalgivare" vilket innebär att man kan ge deras blod till alla hundar oavsett blodgrupp. 


Anmäl
2013-11-20 20:16 #1 av: Gatukorsning

Vilken bra artikel!

Det är inte alla som vet det faktiskt. Även katter kan ge blod!

Anmäl
2013-11-22 10:41 #2 av: seba

#1 Jag tänkte skriva en artikel om katter, men upptäckte att det är ungefär likadant som hos hundar. Kan det vara intressant ändå tror du?

Anmäl
2013-11-24 15:09 #3 av: zickan

Kunde kört på både mina hundar men de väger för lite. 23 & 25

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2013-11-24 15:44 #4 av: seba

#3 Synd! Trist när det kanske bara är vikten det faller på. Samtidigt, bra att det finns regler som alltid hålls oavsett var man vill lämna blod, det vore oerhört dumt om blodgivare blev dåliga också.

Anmäl
2013-11-24 17:40 #5 av: zickan

#4 Ja det är sant. Men synd att de inte kan se fall till fall. Men det ligger troligen hälsosamma orsaker bakom. Ändrar de nått på vikt bestämmelserna så kommer jag lätt ställa upp med mina. Vem vet om man hamnar i sittsen att själv behöva blod. Speciellt så som bullterriern dundrar fram. Under hon inte slagit sig gul och blå ännu. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2013-11-24 17:43 #6 av: seba

Du får skaffa en hund som väger tillräckligt ;)

Jag skulle gärna lämna blod med mina hundar, men tyvärr är alla för små. 

Anmäl
2013-11-24 18:34 #7 av: Gatukorsning

#2 Jag tror faktiskt att det kan vara intressant ändå. 

Jag har tyvärr inga hundar för tillfället, och ingen av mina katter får lämna blod heller. Den ena har astma och arytmi och den andra är för liten.

Anmäl
2013-11-24 21:06 #8 av: seba

#7 Då ska jag se till att skriva ihop en artikel om det snarast, tack för hjälpen!

Tråkigt att inte dina katter får lämna blod när de nu har en så generös matte Glad

Anmäl
2013-11-27 18:04 #9 av: Mantissa

Är de bara de stora djursjukhusen som man kan lämna blod hos?

Anmäl
2013-11-27 22:14 #10 av: Gatukorsning

#9 Jag tror att det är så, att bara de stora djursjukhusen har den möjligheten alltså. Jag vet att i Stockholm så är det på regionsjukhuset Albano som gäller. Tyvärr tror jag också att det bara är mäjligt att låta hundar och katter lämna blod i de större städerna.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.