Blodgivning

Kost för blodgivare- järnbehovet

2012-02-22 00:23 #0 av: SpotifyEmma

Efter varje blodgivning erbjuds du alltid gratis järntabletter, då du förlorar järn vid blodgivningen. Här kan ni läsa om varför järnet är så viktigt och hur ni själva kan hjälpa kroppen att höja järnhalten.

Järnets uppgifter

Kroppens organ behöver järn. Det mesta av järnet, cirka tre av fyra gram, finns i hemoglobinet i blodets röda blodkroppar. Vanligtvis brukar det finnas runt ett gram järn i ”förråd”, men vid järnbrist (som efter en blodgivning exempelvis) finns inte detta förråd.

När vi äter tar kroppen inte upp mer än 10 procent av matens järn, vi behöver därför äta mellan 10 och 15 mg järn varje dag för att fylla behovet. Vid en vanlig blodgivning förlorar du 200 mg järn, järn som kroppen inte själv kan klara av att ersätta under de månaderna mellan blodgivningstillfällena. Därför behövs utöver de redan 10-15 mg järn, två mg järn extra tas upp varje dag.

Bra mat för järnupptag

Bra mat för att få i sig järn är bland annat:

  • Blodpudding
  • Lever
  • Nöt- och fläskkött

Fågel, skaldjur och fisk är andra exempel på mat som kroppen lätt kan utvinna järn från. Det finns även mat som själva inte är så järnrika, men som ökar kroppens järnupptag. Exempelvis på mat som ökar järnupptaget är bland annat vitamin C som finns i diverse citrusfruket, broccoli, kiwi, vinbär, blomkål, paprika och vitkål.  Andra ämnen som är bra för järnupptaget är vinäger, surkål och ättiksgurka.

Det finns alltså ämnen i mat som kan öka ditt järnvärde, men som de flesta blodcentraler rekommenderar är det bäst att äta sina järntabletter, både för sin egen skulle och för att kunna fortsätta att lämna blod. Du bör ta en järntablett (Duoferon 100 mg Fe+) två till tre gånger i veckan mellan blodgivningstillfällena, totalt tar du 20 stycken tabletter.

 

Vänliga hälsningar Emma

Sajtvärd på Blodgivning iFokus

Anmäl
2012-03-03 20:19 #1 av: Chieko

Dessutom har jag lärt mig att mjölk hindrar upptaget av järn, stämmer det?

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2012-03-03 20:55 #2 av: SpotifyEmma

#1 Ja det stämmer. Dock är ju mjölk bra för mycket annat, men man kanske kan undvika att ta det till maten och ta det som mellanmål om man är väldigt angelägen att få i sig mycket järn Glad Men jag dricker alltid mjölk på morgonen trots att det hindrar upptaget, det ju hör till på nått sätt Oskyldig

Vänliga hälsningar Emma

Sajtvärd på Blodgivning iFokus

Anmäl
2012-03-04 10:38 #3 av: Chieko

#2 Haha ja, mjölk till frukost är i stort sett ett måste! Men vi har aldrig druckit det till någon annan måltid hemma hos mina föräldrar. Tycker att det är väldigt många som serverar det till barnens alla måltider, känns som att det är onödigt... Det serveras ju även på i stort sett alla förskolor, utom just till blodpudding. Där är det nog ganska vanligt att dricka apelsinjuice till, och nu förstår jag varför!

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2012-03-05 11:41 #4 av: Icecold Angel

- tänkte inte när jag skrev -

Anmäl
2012-03-07 12:11 #5 av: starhawk

#3: Mjölk till frukost! det var ju åratal sedan ...Obestämd... nej det stämmer inte, årtionden skall det vara, bara ett litet avsteg när jag brutit armen och hade svårt att hantera stekpannan av gjutjärn, men sen lärde jag mig att använda vänsternäven bättre och då blev det åter Ägg, Bacon, Svamp och Tomat

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2012-03-07 17:46 #6 av: chilisalsa

Lika viktigt är att veta vad man bör undvika eller iaf begränsa. T.ex fullkornsprodukter (bröd etc.), och kli m.m med fytinsyra (gift som ska hindra fröerna att blir uppätna). Men så är vi ju inte fröätare :-)

Syrning tar dock bort en del av fytinsyran ( t.ex riktigt surdegsbröd, inte det snabbbakade skräp som finns i de flesta affärer med t.ex surdegspulver)

Kaffe, Te (polyfenol) och rödvin (tannin) i samband med måltid är heller inget bra... kanske inte många tänker på :-)

http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Mat-och-naring/Vilka-faktorer-hammar-respektive-stimulerar-jarnupptaget/

Anmäl
2013-05-31 12:10 #7 av: Howliten

Det där med järn är otroligt viktigt!

Springer/joggar en runda på ca 6 km 2 ggr i veckan. Efter blodgivningen i måndags så klarar jag inte hela rundan. Flåset är skitkass.
Blodvärdet låg på 134 vid givningen men har ju sjunkit i och med själva givningen. Är trött och sover mycket. Tar nu 2 tabletter Niferex varje dag.

Ska nog tillägga att jag fick slut på järntabletterna ca 4 veckor innan blodgivningen, det har troligtvis sänkt mina värden. Tänker definitivt äta dem hela tiden. Är kvinna i fertil ålder som menstruerar, där tappar jag en del järn också.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.